By Janne

Trimanvisning DF 95 A-rigg

För DF 95 finns det inte någon trimanvisning på Youtube. Här är en grundinställning vid ca 3 m/s med balans i båten. Notera bousins låga läge för justering av tvisten i focken som gör att du kan justera med en hand.

Mastsläden
Spalt
Tvist
Mastlutning och fot
Tvist justering fock

Trimanvisning B rigg

Seglade idag DF65 med B-rigg. Vind från sydväst, 6 – 8 m/s inga vågor. Trimmade båten så att den seglade bra dikt bidevind åt båda hållen utan att röra roderspaken. När jag kom hem mätte jag, mest för egen del, alla viktiga mått för att ha som ett utgångsläge vid kommande seglingar. Här är resultatet av mätningarna.

Mastlutnig
Fot segel
Mastfot placering
Spalt fock
Spalt stor
Tvist

Premiärtur till Gryt

Äntligen kom vi ut med husvagnen. Det blev en tur till Gryt där Janne deltog i en radiosegling. Allt gick åt skogen plats 36 av 37 startande. Men sånt är livet, det kan bara bli bättre.

Magen växer, armar och ben krymper.

Skördetid!

Vindruvorna börjar bli blå
Försök med ingefära
Snart helt mogna
Vitlök på tork
Massor av körsbärstomater
Härlig sallad
Äppeltyngda grenar

Ännu mer Växthus!

I år odlar vi mest i krukor.
Upptäckte för en månad sedan att fikonträdet inte satte några frukter. Googlade på varför, om man kapar skotten kommer det nya fruktämne i bladvecken under. Det funkade.
Tomaterna snart färdiga för skörd.
Kapade i våras vindruvsstocken för att få mer kraft till ett mindre antal vindruvor. I år blir det inte så många vindruvor, men stora.

Växthuset!

Nu är det full fart i växthuset. Här kommer det några bilder.

Den inhägnade baksidan med regnvattentunnor.
Många växter på gång.
Vindruvor.
Kryddhyllan med Timjan, Salvia och Basilika.
Tomater på gång.

Många äpplen?

Det här äppelträdet satte vi för sex år sedan. Det har burit frukt varje år men inte i fjol. Nu är det fullt med blommor igen så nu hoppas vi på en bra skörd till hösten. Det är ett så kallat familjeträd med fyra olika sorters äpplen som är ympade på en grundstam. Vitsen med det är att man får mogna äpplen under en längre tid på hösten.

Inte en blomma i fjol men nu överfullt!

Tillbaka igen

Under sensommaren i fjol var mina ryggsmärtor så bedrövliga att jag bestämde mig att sluta med radioseglingen. Ny medicinering för tre månader sedan gjorde att det kändes bättre. På Gittans inrådan skaffade jag nya båtar igen och började på nytt.

Vid senaste ”träningsseglingen” (det kallas för träningssegling men är blodigt allvar) i klubben var jag tillbaka i toppen. Den som är näst äldst har inte fyllt 70 ännu och jag fyller ju 76 om en vecka. Det händer mycket med organen i kroppen efter 70, utförsbacken är brantare.

Ny inneboende!

Kalle har varit så orolig och har hela tiden velat ut på altanen och lukta i springorna. Nu vet vi varför. Det är en igelkott som har byggt bo där.

Den stora älgvandringen!

En trevlig sysselsättning nu under Corona karantänen är att titta på ”den stora älgvandringen på SVT Play. SVT sänder vad de kallar för ”slow TV” live dygnet runt när älgarna är på väg söderut till sina sommar platser där de bland annat föder sina kalvar. De går exakt samma väg som de gjort i tusentals år. Inspelningen är gjord i Kullberg, ett litet samhälle vid Jungsele i Ångermanland.

Vi speglar datorn till vår TV för att få en större bild. Har tagit några bilder på TV skärmen så bildkvalitén är inte den bästa.

Färdkost innan simningen
Simturen över Ångermanälven
Det är tufft i strömmen
Äntligen framme
Sköna Jungsele

Rapport från Corona karantänen!

Den nya husvagnen hämtade vi i början på april. Den står nu klar för turer i närområdet. Enligt Folkhälsomyndigheten skall vi som är över 70 år helst hålla oss inomhus. För min egen del träffar jag mina seglarkompisar utomhus. Vi seglar flera ggr per vecka och är noga med att hålla avstånd till varandra. Min nya medicinering fungerar över förväntan, smärtorna är mindre än på länge tack vare nervmedicinen Gabapentin. Håller tummarna för att det håller i sig. Gittan är frisk, går med Kalle kring 10.000 steg per dag och kör sitt träningspass hemma tre ggr per vecka. Hon håller också avstånd till andra hundägare.

Växthuset är igång med nya växter. Tomater, gurka, vindruvor och fikon.

Odla kryddor inomhus!

Nu gör vi ett försök med att odla kryddor inomhus med hjälp av artificiellt LED ljus med rätt färgtemperatur för växter. Ljuslisten är 1000 mm lång med effekten 23 watt. Timjan och basilika testar vi först med ljus under 16 tim/dygn.