By Janne

Växthuset!

Nu är det full fart i växthuset. Här kommer det några bilder.

Den inhägnade baksidan med regnvattentunnor.
Många växter på gång.
Vindruvor.
Kryddhyllan med Timjan, Salvia och Basilika.
Tomater på gång.

Många äpplen?

Det här äppelträdet satte vi för sex år sedan. Det har burit frukt varje år men inte i fjol. Nu är det fullt med blommor igen så nu hoppas vi på en bra skörd till hösten. Det är ett så kallat familjeträd med fyra olika sorters äpplen som är ympade på en grundstam. Vitsen med det är att man får mogna äpplen under en längre tid på hösten.

Inte en blomma i fjol men nu överfullt!

Tillbaka igen

Under sensommaren i fjol var mina ryggsmärtor så bedrövliga att jag bestämde mig att sluta med radioseglingen. Ny medicinering för tre månader sedan gjorde att det kändes bättre. På Gittans inrådan skaffade jag nya båtar igen och började på nytt.

Vid senaste ”träningsseglingen” (det kallas för träningssegling men är blodigt allvar) i klubben var jag tillbaka i toppen. Den som är näst äldst har inte fyllt 70 ännu och jag fyller ju 76 om en vecka. Det händer mycket med organen i kroppen efter 70, utförsbacken är brantare.

Ny inneboende!

Kalle har varit så orolig och har hela tiden velat ut på altanen och lukta i springorna. Nu vet vi varför. Det är en igelkott som har byggt bo där.

Den stora älgvandringen!

En trevlig sysselsättning nu under Corona karantänen är att titta på ”den stora älgvandringen på SVT Play. SVT sänder vad de kallar för ”slow TV” live dygnet runt när älgarna är på väg söderut till sina sommar platser där de bland annat föder sina kalvar. De går exakt samma väg som de gjort i tusentals år. Inspelningen är gjord i Kullberg, ett litet samhälle vid Jungsele i Ångermanland.

Vi speglar datorn till vår TV för att få en större bild. Har tagit några bilder på TV skärmen så bildkvalitén är inte den bästa.

Färdkost innan simningen
Simturen över Ångermanälven
Det är tufft i strömmen
Äntligen framme
Sköna Jungsele

Rapport från Corona karantänen!

Den nya husvagnen hämtade vi i början på april. Den står nu klar för turer i närområdet. Enligt Folkhälsomyndigheten skall vi som är över 70 år helst hålla oss inomhus. För min egen del träffar jag mina seglarkompisar utomhus. Vi seglar flera ggr per vecka och är noga med att hålla avstånd till varandra. Min nya medicinering fungerar över förväntan, smärtorna är mindre än på länge tack vare nervmedicinen Gabapentin. Håller tummarna för att det håller i sig. Gittan är frisk, går med Kalle kring 10.000 steg per dag och kör sitt träningspass hemma tre ggr per vecka. Hon håller också avstånd till andra hundägare.

Växthuset är igång med nya växter. Tomater, gurka, vindruvor och fikon.

Odla kryddor inomhus!

Nu gör vi ett försök med att odla kryddor inomhus med hjälp av artificiellt LED ljus med rätt färgtemperatur för växter. Ljuslisten är 1000 mm lång med effekten 23 watt. Timjan och basilika testar vi först med ljus under 16 tim/dygn.

Nu växer det överallt!

Vädret har varit lite upp och ner under försommaren. Ena dagen 25 grader för att sedan vara sex minus på natten. Några av våra plantor klarade inte detta så vi har fått sätta nya. Men nu är det full fart.

Fikonträdet frodas.
Vindruvorna i växthuset är på G.
En gurk planta i uterummet bär fukt.

Luftkonditionering!

Under fjolårets varma sommar bestämde vi oss för att skaffa ett portabelt luftkonditioneringsaggregat.

Nu är det på plats och årets hittills varmaste dag idag lyckas vi sänka temperaturen i vardagsrummet ca 5 grader mot utetemperaturen. Aggregatet är placerat i sovrummet. Där kan vi sänka temperaturen till 18 grader med stängd dörr.

På plats i Sovrummet
Den varma evakueringsluften leds ut genom väggen.
Hålet i väggen täcks av ett ventilationsgaller.
5,5 graders sänkning.

Ingen mer operation!

Efter besök på Sahlgrenska i Göteborg under förra veckan är det nu definitivt beslutat att det blir inte någon mer operation av ryggen. Riskerna är för stora att det blir sämre och väger man in konvalecens tiden ett år har vi beslutat att i stället försöka anpassa smärtlindringen till ett drägligt leverne.

Sverigecupen i Linköping!

I går var det dags för Linköping att arrangera Sverigecupen. Det var i hamnbassängen vid Bergs slussar. Totalt 37 deltagare med hela svenska eliten i Dragon Force 65. Det var ingen lyckad dag för mig, 23:dje plats är jag inte nöjd med. I och med att jag sitter stilla med min rullator i linje med startlinjen har jag inte möjligheten att springa runt för att komma närmare min båt vid rundningarna som övriga deltagare gör. Detta är en nackdel för mig när vi seglar i en hamnbassäng där det finns bryggor runt hela banan. Som bäst kom jag tvåa i ett race som även filmades av Mats Hagman och lades ut på YouTube. Först i starten mellan de två gula bojarna efter en perfekt start med min båt SWE 186. I mål som tvåa efter Tim Shuwalow SWE 17 och före Jonas Samson SWE 60.Videon på YuoTube hittar du nedan.

20 sekunder till start.
Målgång!

Flugfritt i uterummet!

I fjol tog jag en stickling på vår Kannranka. Det var ett experiment. Med hjälp av artificiellt ljus och lite köttfärs under vintern lyckades det.

Normalt är det de insekter som fångas in som utgör gödningen under sommaren. Nu är den flyttad till uterummet igen och plötsligt försvann alla flugorna som brukar vakna till med hjälp av vårsolen. En fantastisk, om än en aning svårskött, flugfångare som kräver endast regnvatten.

Regnvatten är gratis!

För två år sedan började jag ta vara på regnvatten för att vattna blommor och växterna i uterummet. Nu har vi investerat i en regnvattentunna av galon i växthuset.

Vattnet leds in via en slang. Principen är kommunicerande kärl, höjden på tappstället i stupröret är samma som högsta nivån i regnvattentunnan. När tunnan är full rinner vattnet vid tappstället över vidare ner i avloppet, ganska fiffigt och gratis.