Sverigecupen i Linköping!

I går var det dags för Linköping att arrangera Sverigecupen. Det var i hamnbassängen vid Bergs slussar. Totalt 37 deltagare med hela svenska eliten i Dragon Force 65. Det var ingen lyckad dag för mig, 23:dje plats är jag inte nöjd med. I och med att jag sitter stilla med min rullator i linje med startlinjen har jag inte möjligheten att springa runt för att komma närmare min båt vid rundningarna som övriga deltagare gör. Detta är en nackdel för mig när vi seglar i en hamnbassäng där det finns bryggor runt hela banan. Som bäst kom jag tvåa i ett race som även filmades av Mats Hagman och lades ut på YouTube. Först i starten mellan de två gula bojarna efter en perfekt start med min båt SWE 186. I mål som tvåa efter Tim Shuwalow SWE 17 och före Jonas Samson SWE 60.Videon på YuoTube hittar du nedan.

20 sekunder till start.
Målgång!

Flugfritt i uterummet!

I fjol tog jag en stickling på vår Kannranka. Det var ett experiment. Med hjälp av artificiellt ljus och lite köttfärs under vintern lyckades det.

Normalt är det de insekter som fångas in som utgör gödningen under sommaren. Nu är den flyttad till uterummet igen och plötsligt försvann alla flugorna som brukar vakna till med hjälp av vårsolen. En fantastisk, om än en aning svårskött, flugfångare som kräver endast regnvatten.

Regnvatten är gratis!

För två år sedan började jag ta vara på regnvatten för att vattna blommor och växterna i uterummet. Nu har vi investerat i en regnvattentunna av galon i växthuset.

Vattnet leds in via en slang. Principen är kommunicerande kärl, höjden på tappstället i stupröret är samma som högsta nivån i regnvattentunnan. När tunnan är full rinner vattnet vid tappstället över vidare ner i avloppet, ganska fiffigt och gratis.

Automatbevattningen på plats!

När vi är ute och åker med husvagnen vattnar vi i växthuset med vatten från kommunala nätet.

En bevattningstimer från Hozelock ställs in för bevattning, när på dygnet och hur lång tid. Denna timer köpte jag redan under tiden på Sörudden så den är snart tio år gammal. Sköter man grejorna håller de länge. Drivs av fyra 1,5 volts batterier.

Inne i växthuset leder vi sedan runt svettslang via Gardenakopplingar till alla växterna.

Vinrankan frodas i taket. Efter två klasar knipsas grenarna av för att all kraft skall gå till druvorna.

 

Gittans grönsalladsbar!

Vi har gjort en självvattnande kruka av två murarbaljor som vi placerat på altanen.  Där skall vi odla sallad av olika slag. Bara att ta med saxen och klippa när det är dags att äta.

Växthuset är igång!

Nu har vi planterat ut växterna som vi drivit upp inomhus. Nytt för i år är också armeringsnät som stöd för växterna samt en 200 liters regnvattentunna som är kopplad till en av hängrännorna.

Fotbollsspelare Svenssohn!

Den första idrott som jag provade på var fotboll. Det var pojklagen i IFK Kristianstad. Vi bodde då i eget hus på Kulltorp ca 5 km norr om Kristianstads centrum. Ett gäng entusiastiska småpojkar 10-13 år gamla cyklade till träning på Kristianstads IP under den legendariske tränaren Josef ”Chikaja” Olsson. Året måste ha varit 1956. Lyckan var total om man platsade i laget!

Anledningen till detta inlägg är att jag idag hade ett trevligt samtal med Kjell Persson, längst upp till vänster på fotot nedan omklädd för match. Vi har hållit kontakten under alla år. Vi gick i folkskolan ihop. 1957 började vi båda på Praktiska Realskolan där vi tog examen 1961. Sedan skiljdes våra skolvägar. Han platsade i laget, jag däremot längst till höger i kostym som Mor hade sytt (hon var sömmerska på Damkappor AB) platsade som synes inte, eller det var kanske så att jag var uppklädd för att träffa våra sponsorer?

Hur som helst, resten är historia. Kul hade vi i alla fall!

Växthusjobb!

I går kväll hade vi kappsegling i Mariestad. Det gick jättedåligt. Tidigare har det varit kroppen som inte hängt med, d.v.s. ont i rygg och axlar. Nu funkade inte skallen heller, syn och avståndsbedömning pajade helt efter en timmes segling. Får nog ta och vila lite.

Så idag blev det förberedelsearbete med växthuset. Har skaffat armeringsnät som växterna skall klänga på, dessutom en grön 200 liters regnvatten behållare som automatiskt fylls på när det regnar.

Fikonträdet klarade sig!

I fjol flyttade vi ut vårt fikonträd i växthuset. Det växte alldeles för mycket och tog mer eller mindre över all näring i jorden eftersom vi planterade den direkt i backen. I höstas bestämde vi att gräva upp det. Det var lättare sagt än gjort. Innan vi gav oss på det tog jag några sticklingar som grannarna fick. En av sticklingarna behöll vi, det är den som vi har i kruka nu och den kommer att få stå i uterummet tills vidare. Fikon är lättodlade, det krävs ljus, vatten och gödning.

Sex minusgrader i natt!

I går kväll funderade jag på om jag skulle sätta på lite värme i uterummet under natten eftersom det skvallrades om minusgrader. Inte trodde jag att det skulle bli strax över sex grader kallt. På morgonen i dag såg jag att vinrankan hade fått sig en törn. De flesta skotten hade  frusit men det fanns några enstaka som klarat sig. Den kommer att repa sig men skörden i år kommer att bli skral.

Sverigecupen i Gustavsberg!

I helgen var vi och tävlade i Gustavsberg. På lördagen var det DF 95 den store båten som är 95 cm lång och på söndagen DF 65 som är 65 cm lång. Vi hade husvagnen med och sov i den i två nätter.

Det gick ganska bra, på lördagen 9:a av 15 båtar och 12:a på söndagen av 35 båtar.

Rullatorn fungerar alldeles utmärkt och med Gittans support går allt som en dans.

Här kommer lite foto och resultatlistor.

Bilden kan innehålla: 17 personer, personer som ler, personer som står och inomhus

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

 

Våffeldagen!

Idag är det Maria bebådelsedag och i Sverige kallar vi som inte är så religiösa den för våffeldagen. Det uppmärksammade vi med våffellunch i uterummet. Kalle åt så det stod härliga till. Gittan bakom kameran.

Kappsegling i helgen!

I lördags kappseglade vi i Mariestad. 15 deltagare från Skaraborg och Värmland. Vi seglade på en liten inklämd yta i gästhamnen vilket innebar att vinden skiftade både i styrka och riktning.  Gick ganska bra ändå, fjärde plats. Tog ett foto efteråt. Tyvärr hade några redan åkt.

Som framgår är medelåldern gaska hög, jag med mina 75 år är äldst och Tommy Franzén med sina 71 år näst äldst.

En av Sveriges allra bästa seglare deltog också, Michael Collberg nr SWE 21 och han vann naturligtvis.

Ännu ett hjälpmedel!

Ryggen är nu så pass dålig att jag måste sitta ner när jag seglar radiostyrt. Hittills har jag burit med mig en vikbar campingstol. Även om den inte väger så mycket, under 5 kg, är det för tungt att bära mellan bilen och seglingsplatsen. Trots tunga smärtstillande preparat funkar det inte.

Nu har jag köpt en ihop fällbar lättviktsrullator i aluminium som endast väger 6,1 kg. Den även är utrustad med en sits inkl. ryggstöd.

Skall även testa att använda den vid kortare promenader.

Artros i vänster axel också!

Efter att ha haft smärtor i vänster axel under snart ett halvår fick jag till slut en röntgen gjord. Var och träffade läkaren idag och fick även med mig en röntgenbild hem. Läkaren var överraskad att det såg så illa ut som det gjorde. Allt brosk var borta, jag får ont bara jag tittar på röntgenbilderna sa läkaren. Det går att byta ut leden helt men det börjar bli mycket nu. Varför vänster axel? Jag kastade ju spjut med höger och där har jag inga smärtor.

Hur som helst avslutades läkarbesöket med att jag fick en bauta kortisonspruta direkt in i axeln. Vi får se om det lindrar.